Sjal

Generelt

Det finnes to typer sjal; Elastiske og vevde. Innenfor disse to kategoriene finnes det et stort utvalg av sjal i ulike stoffer, størrelser og tykkelser. Elastisk sjal kan forhåndsknytes og brukes opp til ca. 6-8kg. Vevd sjal er ikke elastisk og kan brukes på mage, hofte og rygg. Vevd sjal kan brukes hele bæreperioden. Elastisk sjal kan strekkes mye og krymper sammen igjen når man slipper det, akkurat som en stram t-skjorte eller en strikk. Vevd sjal har et bredt spekter av ulike fibre og vevemåter, men kan kjennes ut som alt fra en tynn herreskjorte til et tjukt pledd.


Elastisk sjal

Elastiske sjal finnes i flere varianter. De lages vanligvis i bomull, bambus eller ull og noen av dem inneholder en form for elastan (kalles gjerne for spandex eller lycra) som gjør dem elastiske. En annen faktor som spiller inn på elastisiteten er at elastiske sjal er strikket, ikke vevd. Fellesnevneren for alle elastiske sjal er at de kan forhåndsknytes og at de dermed egner seg svært godt til de aller minste babyene som gjerne skal mye inn og ut av sjalet i forbindelse med bleieskift og amming i starten. Når babyen veier rundt 6-8kg synes de aller fleste at det elastiske sjalet begynner å sige og at det blir ubehagelig å bære i over lengre tid. Da går de fleste over til vevd sjal eller sele.


Vevd sjal

Vevde sjal inneholder ikke elastan, men måten de er vevd på gir dem en liten diagonal strekk som gjør at stoffet legger seg tett og fint rundt bærer og barn. Vevde sjal veves enten på maskin eller for hånd. Maskinvevde sjal veves vanligvis enten på jacquardvev eller dobbyvev. Det er et enormt utvalg av vevde sjal, og ulike vevde sjal dekker ulike behov for ulike bærere. Stort sett synes de fleste at tynne sjal egner seg best til de minste babyene, og at tjukkere sjal fungerer best til større babyer, smårollinger og større barn. Det finnes utallige produsenter som hver lager x-antall sjal i året, og sjalene produseres med svært mange ulike fiber. Det vanligste er imidlertid bomull i ulike varianter.

www.slingofest.com kan man få et lite inntrykk av hvor mange sjal som finnes - men det er langt ifra alle sjal som ligger der!

For spesielt interesserte har vi samlet en god del informasjon om ulike fiber som brukes i vevde sjal her, og en oversikt over ulike vevemåter her.


Fordeler og ulemper med sjal?

+ Det store utvalget gjør at det garantert finnes et sjal for alle

+ Gir svært god avlastning

+ Kan brukes på mange forskjellige måter både på mage, hofte og rygg

+ Mange deilige stoffer og fine mønstre - noe for enhver smak og anledning


- Bratt læringskurve

- Stort utvalg kan gjøre det vanskelig å finne riktig sjal